Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite ale Americii a schimbat la inceputul saptamanii hotararea conform careia grupul contabil Arthur Andersen, unul dintre auditorii Enron, a fost gasit vinovat pentru distrugerea unor documente incriminatoare ale grupului energetic american, transmite Mediafax.
Instanta suprema a hotarat ca nu exista suficiente probe pentru a condamna grupul Andersen de distrugere de documente, desi, anterior, justitia stabilise ca grupul contabil i-a convins pe angajatii companiei sa distruga, in perioada octombrie - noiembrie 2001, o serie de acte pentru a nu fi gasite de autoritatile federale. Urmand sirul evenimentelor, oficialii de la Arthur Andersen au fost chemati pentru prima oara in instanta pe data de 8 noiembrie 2001, pentru a da explicatii despre activitatile din cadrul Enron. Atunci procurorii au acuzat compania pentru o posibila incurajare la distrugerea de documente incriminatorii, aducand ca proba un e-mail din luna octombrie 2001. Drept urmare, Andersen a fost amendata cu 500 de mii de dolari si supusa la cinci ani de supraveghere a activitatii. Compania, care facea parte din grupul celor mai mari cinci firme de contabilitate la nivel mondial, s-a destramat, iar 28.000 de angajati americani au fost concediati. Cazul Andersen a fost primul dintr-un lung sir determinat de falimentul Enron. Ar fi de amintit ca Enron era cotata ca a saptea mare companie americana, in functie de venituri, inainte sa fie declarata falimentara in decembrie 2001.
Ca urmare a evenimentelor nefericite prin care a trecut, Andersen mai are in prezent numai 200 de angajati, pe posturi in principal administrative si legale.
Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite ale Americii a schimbat la inceputul saptamanii hotararea conform careia grupul contabil Arthur Andersen, unul dintre auditorii Enron, a fost gasit vinovat pentru distrugere