Un procentaj de 80 la suta din tranzactiile comerciale din Romania sunt achitate cu intarziere, se arata intr-un comunicat al companiei de management al riscului Coface Intercredit Romania. Industria textila este cea care are de suferit nu doar in Romania, ci si in Cehia si Polonia. Textilele reprezinta un sector cu grad mare de risc, in care intalnim cea mai mare scadenta a facturilor, intre 60 si 120 zile, cu intarzierile cele mai mari la plata, ce depasesc sase luni de zile.
Tot acest sector inregistreaza cele mai multe facturi neplatite catre furnizorii externi.
Alte sectoare cu un grad mare de facturi neplatite sau platite cu intarziere sunt reprezentate de industria constructiilor si cea a transporturilor. Potrivit Coface Intercredit, de cele mai multe ori firmele din Romania nu isi achita la termen obligatiile lor catre partenerii contractuali, intarziind sa faca plata cu peste 30 de zile. Astfel, cei care trebuie sa faca plati mai departe se vad pusi in situatia de a intarzia la randul lor sa faca plati pentru ca nu au primit banii la termen de la partenerii lor. La nivelul economiei nationale are loc un blocaj economic privind achitarea la termen a obligatiilor scadente, iar exemplul clasic cu spitalele care nu platesc firmele furnizoare de produse medicale pentru ca nu primesc banii de la buget, iar firmele partenere cu spitalele intarzie plata catre producatorii de medicamente, se regaseste in toata economia romaneasca.
Coface Intercredit precizeaza ca in Romania se acorda un termen dublu de scadenta a facturilor comparativ cu statele vecine din estul Europei. La intarzierile la plata, precum si la data cand firmele reusesc sa si plateasca, Romania este "fruntasa", alaturi de Polonia.
Un procentaj de 80 la suta din tranzactiile comerciale din Romania sunt achitate cu intarziere, se arata intr-un comunicat al companiei de man