Potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), in anul 2005, salariul mediu din industria de software si servicii din Romania va inregistra o crestere de 15-20 la suta, insa majorarea exprimata in euro sau dolari va depasi probabil 30 respectiv, 40 de procente.
"Aceste salarii vor inregistra, in anul 2005, precum si in anii urmatori, o crestere importanta alimentata de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneaza", a afirmat Florin Talpes, presedintele ANIS.
Continuarea cresterii in anii urmatori cu o rata anuala de circa 15%, in euro, va conduce la un salariu mediu brut pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008 fata de 2004."Marirea continua a costului fortei de munca este o realitate cu care industria de software si servicii romaneasca trebuie sa se obisnuiasca si sa o ia in calcul. Orice strategie de firma sau de industrie, mai ales daca este vorba de export, trebuie sa ia in considerare modalitatile de reducere a dependentei de costul redus al muncii si de accentuare a competitivitatii bazate pe calitate, expertiza, specializare si inovare", a spus Mircea Vuici, consultant la Institutul de Tehnica de Calcul (ITC). Studiul "Salariile in industria romaneasca de software si servicii" a fost realizat de ANIS pe baza datelor provenite din bilanturile firmelor, indicatori furnizati de ITC, cifre din publicatiile Institutului National de Statistica, rapoarte ale firmelor de consultanta si analiza de piata si informatii din diferite alte surse interne si internationale.
Salariul brut mediu calculat se refera la ansamblul firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 si este calculat pe baza datelor din raportarile financiare pentru semestr