"Daca Prefectura nu va actiona in contencios administrativ pentru suspendarea acestor hotarari abuzive, vom da in judecata Consiliul Judetean (CJ) pe Legea Transparentei. Mutilarea parcurilor si a bazelor sportive reprezinta adevarate crime la adresa Clujului si a locuitorilor sai.
Oamenii nu sunt informati corespunzator, dezbaterile publice lipsesc cu desavarsire" , sustine Radu Mititean, lider al Coalitiei Eco Cluj, for care grupeaza 14 organizatii neguvernamentale.
El este de parere ca ridicarea unei zone comerciale prin demolarea stadionului municipal "Ion Moina" si a imprejurimilor, respectiv amplasarea Filarmonicii in mijlocul Parcului Central, proiecte sustinute de CJ, vor actiona ca un adevarat cleste pentru Parcul Copiilor.
"Aceste proiecte vor determina o dezvoltare in cascada: de exemplu, spatii de birouri sau buticuri in Parcul Central, antrenand cresterea traficului. In nici o tara civilizata, supermarketurile nu se pun in mijlocul orasului. In schimb, mutam bazele sportive la 10 kilometri de oras, ca sa aiba un pret prohibitiv! O zona verde actioneaza ca un filtru natural: absoarbe toxinele, praful.
Daca aceste parcuri vor disparea, va disparea si biodiversitatea: fluturii, insectele, cele care mentin echilibrul natural", a spus Mititean. El a precizat ca municipiul este cu mult sub normele internationale in privinta spatiului verde, mai ales ca, statistic, acesta este "umflat" artificial prin alipirea, in intravilan, a unei parti din Faget.
Ecologistii sunt nemultumiti si de faptul ca forurile local si judetean au exclus organizatiile de profil din comisiile de urbanism, pentru a nu avea acces la plansele cu zonele afectate.
"CJ incearca, prin mascarea hotararilor prin tiluri de genul valorificarea "terenului situat