Iesirile de fonduri straine de pe piata valutara, rezultat al scandalului Rompetrol, au facut ca evolutia depreciativa a euro pe pietele internationale sa ramana fara ecou in Romania.
Cursul monedei unice a coborat de la 3,6172 la 3,6158 lei, iar cel al dolarului de la 2,9510 la 2,9433 lei. Scaderea mai mare a monedei verzi este o consecinta a evolutiilor paritatii pe pietele internationale.
Stabilitatea euro este insa si o consecinta a politicilor BNR, care a intervenit si luna trecuta in piata, insa mai putin decat in lunile precedente, rezervele valutare de la finele lui mai urcand la 13,2 miliarde euro. Noua crestere de 338,8 milioane euro, la care se adauga valoarea rezervei de aur, a condus la o majorare a rezervelor internationale la peste 14,37 miliarde euro.
Paritatea euro/dolar a atins miercuri noapte la New York un minim al ultimelor opt luni de 1,2183 dolari. A urmat o revenire pe pietele asiatice si europene, euro urcand pana la 1,2293 dolari. Evolutia in „dinti de ferastrau" a paritatii este o consecinta a noului vot negativ, de data aceasta olandez, in ceea ce priveste Constitutia Europeana. Revenirea monedei unice s-a datorat unor factori tehnici, dupa ce moneda verde a castigat in doar trei zile aproape patru centi. In privinta factorilor fundamentali, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana a modificat, in jos, previziunile privind cresterea in euro-zona, pentru acest an, de la 1,6 la 1,4 la suta.
Iesirile de fonduri straine de pe piata valutara, rezultat al scandalului Rompetrol, au facut ca evolutia depreciativa a euro pe pietele internationale sa ramana fara ecou in Romania.
Cursul monedei unice a coborat de la 3,6172 la 3,6158 lei, iar cel al dolarului de la 2,9510 la 2,9433 lei. Scaderea mai mare a monedei verzi este o consecinta a evolutiilor paritatii