Veniturile din salarii, pensii sau din alte surse vor fi stabilite in noua moneda - leul nou - incepand cu 1 iulie 2005, ca urmare a denominarii monedei nationale, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata joi de Guvern.
Actul normativ stabileste modalitatea de rotunjire, pana la un leu, a veniturilor rezultate in urma convertirii la leul nou.
Astfel, in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, suma se va rotunji, prin adaos, pana la un leu, renuntandu-se, insa, la ceea ce este mai mic de 49 de bani.
Exceptie de la acesta modalitate de rotunjire fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj.
Aceste venituri vor fi convertite, in noua moneda, prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de acest drept.
Astfel, de exemplu, un salariu de 6.931.000 de lei va fi, in noua moneda, de 694 de lei noi.
Un salariu de 12.605.000 de lei va fi, dupa convertirea la noua moneda, de 1.261 de lei noi. Vor fi rotunjite, tot prin adaos, obligatiile si retinerile din salariu, respectiv contributiile de asigurari sociale, de somaj si impozitele. Prin aceasta masura, de exemplu, unui angajat caruia i se retine un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa convertirea la noua moneda i se vor retine 72 de lei noi. Nu se va recurge la rotunjire in cazul elementelor de calcul utilizate pentru determinarea (calcularea) veniturilor, precizeaza ordonanta de urgenta.Valoarea de referinta sectoriala si alte elemente de calcul de aceeasi natura nu se rotunjesc, acestea urmand sa fie stabilite, ca urmare a denominarii, cu o exactitate de patru zecimale.
De asemenea, valoarea punctului de pensie, stabilita prin