Anuntul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi lansat saptamana viitoare, a declarat, ieri, Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prezent la cel de al doilea Forum Economic Romania-China, organizat de Grupul de Afaceri Romano-Chinez.
Zbircea a anuntat si investitorii care au depus scrisori de interes pentru BCR. Acestia sunt Deutsche Bank (Germania), Intesa (Italia), UniCredit (Italia), HVB (Austria) si BNP Paribas (Franta). Presedintele AVAS a anuntat ca, saptamana viitoare, va avea o intalnire cu reprezentantii Fotis (Belgia). Exista si doua candidate incerte: Citigroup (SUA) si Commerzbank (Germania), despre care autoritatile nu stiu, inca, daca vor participa la privatizarea celei mai mari banci romanesti.
Nu a fost stabilita, inca, o metoda de privatizare sigura. Statul roman va vinde minimum 50 la suta plus o actiune din capitalul social al BCR, dar va incuraja oferte de pana la 58 la suta.
Diferenta de patru procente, care nu se regaseste in declaratiile presedintelui AVAS, este inclusa in lista societatilor care vor ceda actiuni catre Fondul Proprietatea, existenta in proiectul de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, care face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma Justitiei, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.
BERD si IFC isi vor vinde actiunile la pretul la care le-au cumparat
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR cu 36,88 la suta din capitalul bancii, dupa ce a vandut un pachet de 25 la suta plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC - divizia de investitii a Bancii