Piata de leasing din Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie foarte buna, crescand de la 202,9 milioane de euro in 1999, la 1,8 miliarde de euro in 2004, ceea ce reprezinta 3,05 la suta din PIB, se arata pe portalul specializat www.1asig.ro.
Ca structura, autovehiculele reprezinta circa 80 la suta din volumul anual al contractelor de leasing, urmate de echipamente industriale, cu 7 la suta, echipamente agricole, cu circa 3,5 la suta, IT si birotica.
Ca tip de leasing predomina leasingul financiar, cu circa 80 la suta, iar cel operational detine 20 la suta.
"In Romania, ca si in toate tarile din Europa Centrala si de Sud-Est, asigurarile pentru autovehicule, incluzand si politele de tip Carte Verde, reprezinta 35-40 la suta din volumul primelor brute subscrise de catre companiile de asigurare, ori in Romania, conform datelor publicate de APIA, la sfarsitul anului trecut, cea mai mare parte din autovehiculele vandute au fost prin leasing", a aratat Ioan Ban, consilier al presedintelui Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, citat de www.1asig.ro.
Aceasta a afirmat ca, din produsele oferite de societatile de asigurari, cele mai mari cresteri au fost obtinute prin asigurarile legate de leasing.
Contractele de leasing prevad obligativitatea asigurarii bunurilor puse in leasing, atat asigurari CASCO si RCA pentru auto, cat si asigurarea impotriva insolvabilitatii.
"Cumpararea de bunuri in sistem de leasing confera o serie de avantaje clare, atat pentru client-utilizator, cat si pentru companiile de asigurari. Desigur ca finantarile prin leasing reprezinta o modalitate de servicii integrate care determina forme variate de asigurari, astfel ca ele vor fi motorul pentru dezvoltarea pietei asigurarilor in anii care urmeaza", a adaugat Ban.
Piata de leasing din Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie