In decurs de numai patru zile, Uniunea a primit doua lovituri dure din partea Frantei si Olandei. Dupa ce, duminica, francezii au respins cu 55% Tratatul Constitutional, miercuri a fost randul olandezilor sa spuna Nu, in proportie de 61,6%. Prezenta la urne a fost de 63%.
Respingerea Tratatului Constitutional de catre Olanda, tara fondatoare a Uniunii Europene, ca si Franta, este considerata de catre analistii politici drept o lovitura mortala data proiectului european. „Alegatorii au dat un semnal clar, care nu poate fi inteles gresit. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a-i implica pe cetateni in Europa viitorului.
Cabinetul se va angaja pentru aceasta misiune", a declarat premierul olandez Jan Peter Balkenende, la scurt timp de la anuntarea rezultatului referendumului. „Referendumul a fost initiativa Parlamentului si acum parlamentul trebuie sa decida ce urmeaza sa se intample", a mai adaugat Balkenende.
Printre personalitatile care au comentat rezultatul referendumului din Olanda s-a numarat si presedintele francez Jacques Chirac, care a spus ca decizia olandezilor a subliniat ingrijorarea oamenilor fata de viitorul Uniunii. Chirac a afirmat ca acest subiect trebuie discutat la viitorul summit al UE de la Bruxelles, din 16-17 iunie.
„Franta a dat o palma pe obrazul stang al Europei, iar olandezii au palmuit obrazul drept", a declarat euro-deputatul liberal Graham Watson, care a subliniat astfel criza prin care trece Uniunea Europeana.
„Rezultatul referendumului din Olanda era previzibil, dar nu schimba deloc pozitia noastra. Vom merge inainte cu ratificarea Tratatului constitutional", a declarat premierul Cehiei, Jiri Paroubek. In schimb, presedintele ceh Vaclav Klaus, un critic al Tratatului european, a spus ca reactia olandezilor dovedeste ca exista un curent puternic contra Constitutiei.