Balbaiala dupa balbaiala, Codul fiscal nu a ajuns nici astazi bun de folosit dupa fix o jumatate de an de la introducerea principalei modificari pe care a adus-o - cota unica de 16%.
Fara sa insistam pe faptul ca veniturile se taxeaza inca diferentiat anul acesta, ordonanta care modifica legea fiscala a fost poate cel mai tergiversat, modificat si remodificat text legislativ din ultimii 15 ani, aceasta in conditiile in care este vorba de taxele cu care Guvernul vrea sa reduca deficitul bugetar si sa mai atraga si investitii, eventual straine.
Legea de modificare a OUG 138/2004, prin care au fost aduse modificari Codului fiscal, intra in vigoare in data de 4 iunie, la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, potrivit prevederilor Constitutiei, desi mai multe articole stabilesc ca o serie de prevederi se aplica de la 1 iunie.
Legea 163/2005, prin care se aproba OUG 138, a fost publicata in Monitorul Oficial 466 din 1 iunie 2005, in aceeasi zi in care a fost transmisa de la Camera Deputatilor si semnat decretul prezidential, Traian Basescu aflandu-se in Japonia la Expozitia Mondiala. In situatia in care intr-o lege este prevazut un alt termen de intrare in vigoare, anterior termenului de trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, acesta nu poate fi avut in vedere deoarece potrivit art. 15 alin. (2) din Constitutie, legea poate dispune numai pentru viitor.
Inainte de aparitia actului normativ in Monitorul Oficial, Guvernul a transmis un comunicat in care a anuntat ca a emis o ordonanta de urgenta prin care se amana, pana la publicarea in Monitorul Oficial, articolele OU 24/2005 care urmau sa intre in vigoare la 1 iunie, preluate prin decizia parlamentarilor in legea de aprobare a Ordonantei 138.
Pana la 4 iunie, vor ramane valabile cotele de 1% de impozit pentru veniturile din dobanzi si castigurile obtinute din piata de c