Acum mai bine de cinci ani, in toamna anului 1999, Consiliul Local Cluj a oferit grupului francez 5,7 hectare de teren in zona "variantei Grigorescu-Manastur" pentru a ridica un hipermarket Cora. Conform autorizatiilor, lucrarile ar fi trebuit terminate in toamna anului 2004. Terenul concesionat de Primaria Cluj este in continuare viran.
Indiciile acestei afaceri ratate duc spre grupul de interese al fostei administratii locale, controlate de Gheorghe Funar.
Primul semn de intrebare legat de "afacerea Cora" il reprezinta modul in care cele 5,7 hectare, intravilan, au ajuns pe mana grupului "Delhaize". De fapt, aici e cheia.
Pe 31 august 1999, la initiativa primarului Gheorghe Funar, forul local a adoptat o Hotarare de Consiliul Local (HCL) prin care se legalizeaza asocierea dintre Primarie si societatea "B.T.C Tehnical Construction" din Timisoara (locul de bastina al ex-primarului). Nu se facea nici o referire la "grupul Delhaize" sau la brand-ul Cora.
Atunci, consilierii au stabilit ca firma din Timisoara va plati 1 dolar pe metru patrat pe durata asocierii si inca 60.000 de dolari timp de doi ani, cat se preconiza ca va dura ridicarea "unui centru comercial" - fara nume la acea data.
La un calcul sumar, rezulta ca societatea B.T.C. din Timisoara urma sa platesca 57.000 de dolari pe an (pe durata asocierii de 49 de ani), adica 750 de dolari lunar (echivalentul unei chirii in centrul comercial al Clujului). Aceasta intelegere intre Primarie si B.T.C este inca valabila si pe deplin dezavantajoasa pentru administratia locala.
Astazi, terenul in suprafata de 5,7 hectare valoreaza, la pretul real al pietei, circa 1,4 milioane de euro.
Afacerea a fost "reglata" cu acte
La scurt timp, Consi