Coasta egeeana a Turciei reprezinta una dintre cele mai frumoase locatii pentru vacante. Tarmurile scaldate de apele limpezi ale marii, care abunda in plaje nesfarsite inconjurate de plantatii de maslini, de stanci, sau de paduri de pin.
Izmirul este cautat in egala masura atat de cei care prefera porturile idilice, cat si de cei care iubesc satele de vacanta traditionale, sau ruinele civilizatiilor antice, martore a peste 5000 de ani de istorie, cultura si mitologie.
Orasul lui Homer
Denumit in turca "Frumosul Izmir", orasul este situat la capatul unui golf stramt, plin de iahturi si barci. Dincolo de palmierii ce strajuiesc strazile construite pe coaste, orasul se profileaza pe versantii muntilor care il inconjoara. Orasul a fost infiintat pentru prima data in mileniul III i.Hr., pentru ca in 1500 i.Hr., sa intre sub influenta imperiului Hitit din centrul Anatoliei. La inceputul primului mileniu i.Hr., orasul era cunoscut sub numele de Smyrna. Se crede ca in aceasta perioada, orasul a fost resedinta poetului orb, Homer. Dupa ce a cunoscut pe rand dominatia lidiana, persana, romana si bizantina, in 1415, orasul devine parte a Imperiului Otoman.
Milenara sa istorie in care se impletesc legendele si miturile au facut din Izmir unul dintre cele mai vizitate locuri din Turcia de astazi. In ciuda incendiului izbucnit in 1922, la sfarsitul razboiului dintre turcia si Grecia, in care a fost distrusa o mare parte din oras, Izmirul de azi a fost reconstruit intr-o maniera stralucitoare si moderna. Dezvoltarea sa economica este legata de activitatile portuare si de parcurile industriale construite in zona. Destinatie finala a "Drumului regilor", care leaga Iranul de Marea Egee, orasul Izmir este renumit pentru restaurantele pescaresti amplasate de-a lungul coastei, pentru barurile, discotecile si cluburile sale care vibreaza de vitaliat