Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat in Germania optimist si increzator in cariera europeana a Romaniei.
El s-a intalnit, la Berlin, cu reprezentanti ai mediilor politic, economic, cultural si social din Germania, carora le-a prezentat masurile aplicate pana in prezent de autoritatile romane in procesul de integrare europeana si le-a raspuns la intrebarile legate de politica externa a Romaniei.
Votul negativ la referendumul din Franta si Olanda privind Constitutia Europeana reflecta nemultumirea populatiei din statele respective fata de politicile interne si nu denota o respingere a proiectului de extindere europeana, a afirmat premierul. Tariceanu le-a explicat ca Executivul de la Bucuresti este hotarat sa aplice, conform calendarului, masurile convenite in negocierile cu Uniunea Europeana, bazandu-se si pe vointa liderilor europeni de extindere a UE prin includerea Romaniei si Bulgariei.
Raspunzand intrebarilor legate de intentia crestin-democratilor germani de a solicita ratificarea Tratatului cu UE doar daca raportul din noiembrie al CE va fi favorabil, premierul a aratat ca Tratatul de aderare a fost semnat de reprezentantii tuturor celor 25 de state membre ale Uniunii.
El a apreciat ca ingrijorarile fata de masurile adoptate la Bucuresti in procesul de integrare europeana sunt determinate de necunoasterea realitatii din Romania si s-a declarat dispus sa prezinte tuturor criticilor explicatiile si clarificarile necesare.
Premierul a sustinut, totodata, ca temerile legate de extinderea coruptiei si de cresterea somajului in urma includerii Romaniei in UE sunt nefondate, in conditiile in care coruptia este deja minimalizata prin intarirea sistemului de combatere si in contextul in care experienta Spaniei si a Italiei in problema pietei muncii a demonstrat ca muncitorii s-au intors in tara de origine dupa integrare.