Somnul reprezinta o treime din viata noastra. Cu toate acestea, oamenii nu-i acorda atentia necesara, desi el influenteaza de multe ori toate activitatile cotidiene.
In urma cu cativa ani, in Romania, existau doar doua laboratoare de somnologie: la Bucuresti si Timisoara. La ora actuala, asemenea laboratoare sunt in Bucuresti, Iasi si Timisoara, iar preocuparile in acest domeniu, in tara noastra, au inceput sa se extinda si in alte ramuri medicale: pneumologie, endocrinologie, neurologie, ORL si cardiologie.
In Romania, 4 la suta dintre oameni sufera de un sindrom, de apnee in somn. Intre 40 si 60 la suta dintre romani sforaie. Bolnavii, din cauza sindromului de apnee in somn, prezinta risc crescut de infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arteriala sau diabet zaharat.
Asa cum arata studiile actuale, in tara noastra exista un numar crescut de pacienti cu forme severe de boala, care au o calitate a vietii mult alterata de: somnolenta diurna, sforaitul ''la un maximum de decibeli'', somnul neodihnitor, microtrezirile frecvente si transpiratie abundenta. Acestea ''contamineaza" viata sociala si profesionala a pacientilor. Bolnavii atipesc frecvent, adorm in situatii inedite - in timpul activitatilor cotidiene sau cand asteapta in fata cabinetelor. Multi ajung ''o mobila in casa'', unde incearca sa recupereze pe tot parcursul zilei somnul neodihnitor din timpul noptii. Acestia sunt disperati cand se adreseaza medicilor, iar familiile lor nu stiu cum sa-i ajute.
Somnologia este o supraspecializare care nu este recunoscuta, inca, in Romania.
''Laboratoarele sunt lasate sa se descurce singure, aparatura invechita este obtinuta prin forte proprii, serviciile efectuate sunt neplatite din cauza ca nu sunt incluse pe lista de servicii decontate de casele judetene de asigurari de sanatate si se face foarte mult voluntariat'', dupa cum s