O treime dintre romani fumeaza zilnic, dupa cum se arata intr-un studiu al Agentiei Nationale Antidrog.
Aproape 62 la suta au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar raportul dintre fumatorii de sex masculin si cei de sex feminin este de doi la unu.
In ultimii cinci ani, varsta medie la care o persoana se apuca de fumat a scazut de la 22 de ani la 18 ani si 6 luni in cazul femeilor si de la 18 ani si 6 luni la 16 ani si 5 luni in cazul barbatilor.
Totodata, in randul fumatorilor, sunt mai multi romani cu studii superioare decat romani cu studii medii.
Circa 65,8 la suta dintre persoanele cu studii medii si 76 la suta dintre cele cu studii superioare au declarat ca fumeaza. Pe de alta parte, din acelasi sondaj reiese ca aproximativ 50 la suta dintre adolescentii cu varste intre 15 si 18 ani au fumat in ultimul an, 64 la suta dintre adolescentii de 16 ani fumeaza, iar 32,2 la suta incep sa fumeze la 14 ani.
Din pacate, doar jumatate dintre copiii fumatori constientizeaza faptul ca fumatul da dependenta.
Aproape jumatate dintre medicii romani fumeaza
In tara noastra, peste 40 la suta dintre medici sunt fumatori. In Europa, doar medicii din Armenia si Georgia fumeaza mai mult decat ai nostri.
In fiecare zi 51,4 la suta dintre medicii barbati din unitatile sanitare fumeaza.
Nici femeile nu se lasa mai prejos, 38,6 la suta dintre ele aprinzand cel putin cate o tigara pe zi. In speranta ca ii vor convinge pe medici sa renunte la acest viciu, reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Institutului ''Marius Nasta'' au demarat la 31 mai a.c., cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, campania nationala ''Profesionistii din sanatate – impotriva tutunului. Actiune si raspunsuri''.
Aceasta campanie va dura un an, scopul ei fiind, printre altele, si ''educarea profesionistilor din sanatate