Limba de lemn la Tirgul de carte
Consilierii lui Ion Iliescu sa traiasca! Lor trebuie sa le multumeasca fostul sef al statului ca astazi poate sa-si lanseze, la Bookarest, a t-spea carte. Sub titlul pompos ?Cultura romaneasca si identitate europeana? se ascunde un amestec bizar de banale discursuri oficiale, rostite pe vremea cit a stat la Cotroceni.
Pentru filologi, ar putea fi un bun material de studiu despre supravietuirea si desavirsirea limbii de lemn. Ce spun textele despre adevaratul Ion Iliescu? Mai nimic. Deschid la intimplare. Pagina 137: ?Sire, imi face o deosebita placere sa va salut astazi, aici, pe Dumneavoastra si pe membrii familiei regale, si sa va adresez, in numele poporului roman si al meu perosnal, urarea ?La multi ani?.? Lipsesc, evident, episoadele umilirii fostului suveran, sub acelasi Ion Iliescu, la inceputul anilor '90. De fapt, lipseste cartea paralela.
Dar, chiar si din plictisitoarele cuvintari oficiale, aflam, citind printre rinduri, cite ceva? despre Ion Iliescu. Despre reflexul sau nationalist-eroizant de a privi istoria (discursurile ?Viu si sfint in sufletul neamului?, ?Stefan cel Mare, simbol al unitatii natiunii?, ?Dirzenia lui Iancu?) sau despre stradaniile sale de pe final de mandat, putin cam cinice, de ?reconciliere? cu trecutul (discursurile ?Sighetul memoriei tragice?, ?Europa Libera, o ferastra catre lume?).
Ultima carte a lui Ion Iliescu vrea sa ne arate ?un mare om?, ?un spirit universal?. Cel mai bine o spune insa Razvan Theodorescu, in prefata, cu nebanuite resurse de magulire: ?Acest inginer hidroenergetician, devenit om politic de prima marime, stie uimitor de multe despre domenii variate ale naturii si ale spiritului, are lecturi intinse si solide, din tinerete inca...?.
Fiind o carte de discursuri publice, Iliescu ar fi iesit poate ceva mai ieftin daca-si lansa un