CINE II INVATA RELIGIA Copiii Romaniei de azi au sansa de a invata in scoala despre Dumnezeu. "Sansa", pentru ca este esential ca germenii credintei semanati acum sa gaseasca mai tarziu un "pamant bun". de DANIELA SONTICA Copiii ai caror parinti s-au declarat la recensamantul din 2002 a fi crestin-ortodocsi in proportie de 86,8% au o atitudine pozitiva fata de religie, adica 84 dintr-o suta o accepta. Doar 1% o resping.
DE LA MAMA. Separat de sondajul cu pricina, am intrebat o mamica despre felul in care se raporteaza copiii ei la notiunile si faptele de religie. Irina Zamfirescu, mama lui Victor, de 7 ani, si a Anei-Maria, de 9 ani, ne-a spus ca baietelul afla astfel de lucruri la gradinita, dar mai ales fetita, fiind in clasa a II-a, la ora de religie. "Ana-Maria este foarte bucuroasa ca la ora de religie afla despre vietile sfintilor, ca invata rugaciuni si cantece religioase. Este incantata de aceasta ora si se vede acest lucru si in comportamentul ei. Atat ea, cat si fratele ei se intrec in a spune rugaciuni, mai ales inainte de masa. Ca mama, eu ma bucur ca le place sa mearga duminica la biserica impreuna cu mine", spune mama celor doi copii. Copiii pot fi mai buni pentru ca asa invata la religie? Ana-Maria spune ca "depinde si de parinti. Unii copii sunt mai cuminti, la ora de religie invata sa fie mai buni si sa aiba mai multa rabdare".
DE LA PROFESOR. Despre efectele religiei ca disciplina predata in scoli, Elena Matei, profesor de religie de la Scoala nr. 1 "Capitan aviator Mircea T. Badulescu" din Buzau, considera ca "intr-o perioada de disolutie a reperelor morale, educatia religioasa poate aduce un suflu nou in ceea ce priveste aspectele relationale si comportamentale la nivel individual si social. Morala de tip religios poate ajuta la depasirea unor sincope de orientare existentiala, mai ales la varsta adolescentei. Valorile relig