Atestat istoric inca din Evul Mediu, mai exact din secolul XIII, orasul Rotterdam si-a pierdut o parte din inima in Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, germanii au bombardat aproape tot orasul, stergand intr-o secunda sute de ani de istorie. Dupa aproape o jumatate de secol, orasul arata complet schimbat.
Printre lucrurile care au ramas la fel si au rezistat trecerii timpului a fost si pasiunea pentru fotbal. Iar meciul cu Romania a demonstrat din plin ca in Olanda un meci al "Nationalei" este un adevarat prilej de sarbatoare.
Cu trei ore inainte de partida de pe stadionul "Feyenoord", orasul a devenit portocaliu. Mii de olandezi, echipati complet cu tricou, fular, sapca - toate de culoare portocalie - erau pregatiti de confruntarea cu elevii lui Victor Piturca, iar ca sa treaca mai usor timpul, au luat drumul barurilor, pub-urilor si teraselor din centrul orasului.
Dupa ce si-au comandat berile de rigoare, fanii au inceput sa cante si sa danseze pe ritmurile melodiilor traditionale care acopereau fondul sonor al orasului. Fie ca infrunta Finlanda, Macedonia sau Germania, fotbalul isi are locul stabilit in inima suporterului olandez, iar un meci e o zi de sarbatoare.
Chiar si asa, ei raman modesti cand ii intrebi de pronostic. Iti raspund intr-o engleza perfecta ca Romania este o echipa puternica, dar Olanda e mai buna. La sfarsitul conversatiei, fanii isi iau politicos la revedere si se indreapta spre urmatorul pub, unde ar mai servi inca o bere.
Lamai intre portocale
In marea portocalie, au inceput sa apara si cateva pete galbene, de culoarea lamaii. Erau suporterii romani, care treceau linistiti pe langa miile de olandezi. Nimeni nu avea nimic cu ei, mai mult, olandezii le-au oferit un tricou cu Robben sau van Nisterlooy, in schim