Interviu cu Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului - Romania produce mai multa energie decat poate consuma. Cum veti rezolva criza supraproductiei de energie? Mai ales cum veti echilibra productia intre sectoarele hidro si termo?
- Intr-adevar, Hidroelectrica are multa productie de energie electrica ieftina, fapt care afecteaza direct producatorii pe carbune. La Mintia Deva, situatia s-a redresat, deoarece produc trei grupuri 233 MWh, fata de 10 MWh, cat produceau odata. Pentru Rovinari, Turceni si Isalnita, rezolvarea sta in exportul de energie. Transelectrica va trebui sa-si diminueze tarifele pentru a face un export competitiv.
- Importurile de energie ieftina pe timp de noapte reprezinta o alta problema pentru producatorii romani. Cum o veti rezolva?
- Cea mai ieftina energie vine noaptea din Ungaria. Dupa ce vom avea un pret reglementat pentru noapte, de 500.000-600.000 lei/MWh, se va rezolva si problema importurilor pe timp de noapte, iar sectorul termo va putea sa vanda.
- Daca avem atata energie electrica, de ce mai trebuie scumpita de la 1 iulie? In mod normal, nu ar trebui ieftinita? Care este situatia pretului gazului?
- La energia electrica suntem aliniati la pretul european. Majorarea nu va fi de 6,8%, cat s-a prognozat, ci in jur de 5%. In ceea ce priveste gazele, avem un acord cu FMI, prin care ne-am asumat o majorare graduala trimestriala la pretul gazelor. Nu "scapam" de 7% majorare de la 1 iulie.
- Va aflati intr-o disputa cu VA Tech, Elvetia, firma care retehnologizeaza Portile de Fier. Cum o veti rezolva?
- Cu VA Tech, lucrurile sunt foarte clare. Am notificat firma asupra modului in care a facut reabilitarea grupurilor de la Portile de Fier si asupra nivelului de penalitati pe care le-am calculat. Acestea sunt de cel putin 8 milioane de euro. VA Tech insa nu recunoaste aceste pierderi p