Ca si cum nu sub obladuirea sa adoptarea noului Cod fiscal a intarziat cu 6 luni, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat joi ca nu se pune problema nerespectarii termenelor asumate de Romania in privinta adoptarii de masuri in unele domenii in perspectiva integrarii europene.
Referindu-se la informatiile potrivit carora Comisia Europeana ar urma sa trimita avertismente Bucurestiului in sapte domenii - Justitie, Concurenta, Mediu, Impozitare, Achizitii publice, Proprietate intelectuala si Agricultura - in urma monitorizarii angajamentelor asumate in timpul negocierilor, Ionut Popescu a declarat ca in ce priveste Impozitarea, UE nu are o politica fiscala comuna si nu exista acelasi sistem de impozite si taxe peste tot in Europa.
Potrivit acestuia, masura in legatura cu care MFP este intr-o oarecare intarziere tine de Codul vamal si de unele prevederi pe care va trebui sa le aiba si Codul penal, astfel ca vamesii sa poata face si niste investigatii.
"Noi ne-am terminat treaba, ele sunt acum la avizat la Ministerul Justitiei", a declarat Ionut Popescu, in opinia caruia unele din termenele asumate au fost stabilite intr-un mod "hei-rup-ist", in conditiile in care negocierile de aderare trebuiau incheiate pana la sfarsitul anului trecut.
"Motive obiective"
"Evident, noi trebuie sa respectam aceste termene sau sa explicam celor de la Uniunea Europeana care sunt motivele, acolo unde exista motive obiective, pentru ca unele termene sa fie decalate cu cateva luni. Dar, evident, nu se pune problema nerespectarii" acestora, a spus Ionut Popescu.
In ceea ce priveste capitolul Concurenta, a spus el, exista unele probleme legate de ajutorul de stat pe care-l primesc anumite companii. "Noi am luat in acest domeniu o serie de masuri, am abrogat stufoasa legislatie care dadea posibilitatea la tot felul de reesalonari, scutiri