Goana dupa aurul negru a inghitit, in ultimii 14 ani, in jur de 400 de milioane de dolari doar in activitati de explorare pentru descoperirea de noi zacaminte
Ceea ce s-a gasit a fost departe de asteptarile exploratorilor, majoritatea banilor fiind pierduti in puturile sapate pe aproape tot teritoriul tarii. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca Romania este o tara matura din punct de vedere petrolier, cu un grad avansat de explorare, care a dus, intr-un secol si jumatate, la descoperirea a peste 500 de zacaminte de titei si gaze naturale.
Descoperirile noi se pot face doar cu eforturi financiare foarte mari si riscuri pe masura.
Dupa 1990, peste 80% din suprafata cu perspective petrolifere a tarii a fost data in concesiune in cadrul a sase runde de licitatie, pentru activitati de explorare, dezvoltare si exploatare petrolifera.
In scurt timp, Agentia pentru Resurse Minerale organizeaza o noua runda de licitatii pentru cinci perimetre de explorare, acestea adaugandu-se altor cateva zeci de perimetre licitate din 1990 incoace. Sansele de a descoperi zacaminte noi sunt insa destul de reduse.
Pe de alta parte, declinul natural al zacamintelor aflate deja in exploatare presupune costuri foarte ridicate, carora putine companii sunt in stare sa le faca fata. Mirajul aurului negru s-a atenuat vizibil in ultima perioada, in ciuda faptului ca Romania se mentine inca intre primii sase producatori europeni de titei si gaze naturale.
Fata de varfurile de exploatare atinse in perioada anilor ‘70-‘80, productia interna de acum s-a redus cu aproximativ o treime la petrol si cu mai mult de jumatate la gaze naturale.
Aventura de peste 150 milioane dolari
Prima runda de licitatie pentru incheierea unor acorduri de concesiune a unor perimetre in principalele bazine petrolifere ale tarii a f