Supa de cartofi si alte legume.
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 ardei gras galben, 1 ardei gras rosu, 1 dovlecel (200 g), 2 linguri ulei de masline, 1 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+ apa), sare, piper, cimbru, 150 g cabanos. Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul (curatat) se toaca marunt, ardeii fasii, iar dovlecelul felii, dupa ce a fost curatat de coaja si taiat in doua pe lung. Se incinge uleiul si se dunstuiesc mai intai cartofii, ceapa si usturoiul. Se stinge cu zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba, cu capac, 20 de minute (la foc potrivit). Se adauga si restul legumelor, se fierb inca 10 minute si se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. La sfarsit, se taie cabanosul felii si se introduce in supa doar cat sa se incalzeasca.
Cartofi cu crusta de nuca
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g cartofi nesfaramiciosi, sare, nucsoara, 1 pahar smantana (250 g). Pentru crusta: 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 ardei iute (mare) verde, 1 ardei iute (mare) rosu, 2 linguri pesmet, 50 g samburi de nuca, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri sirop de catina.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie felii subtiri si se aseaza straturi-straturi intr-o forma unsa (de budinca). Se condimenteaza cu sare si nucsoara rasa, se toarna peste ei smantana, se dau la cuptorul incins la 220gr. si se lasa sa se patrunda circa 20 de minute. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt (usturoiul se poate presa). Se spala ardeii iuti, se indeparteaza semintele si nervurile si se taie fasiute. Se amesteca ceapa, usturoiul si ardeii iuti cu pesmetul, nucile taiate marunt, zeama de lamaie si siropul de catina, se gusta de sare si se intinde amestecul peste cartofi. Se dau din nou la cuptor, se lasa sa se rumen