Sindicalistii de la Santierul Naval Mangalia au pichetat, la sfarsitul saptamanii trecute, sediul Ministerului Muncii, iar liderul acestora a depus un memoriu la conducerea institutiei, pentru inregistrarea conflictului de interese, aparut din cauza unor divergente la contractul colectiv de munca. Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) nu vor sa inregistreze conflictul de interese de la Santierul Naval Mangalia, pana la expirarea contractului colectiv de munca, pe 22 august, chiar daca, sustine Florian Marin, liderul sindicalistilor, in anii precedenti au facut acest lucru. Sindicalistii au dat in judecata ministerul, iar pe data de 14 iunie are loc procesul, la Judecatoria din Constanta. In cazul in care judecatorii dau castig de cauza sindicalistilor, MMSSF este obligat sa inregistreze conflictul de interese, altfel, angajatii de la Santierul Naval Mangalia sunt nevoiti sa astepte data de 22 august, cand expira contractul colectiv de munca, pentru a inregistra conflictul de interese. Sindicalistii cer majorarea salariilor cu 30 la suta (valoare pe care spun ca sunt dispusi sa o negocieze), in conditiile in care administratia ofera maximum 3,5 procente.
Angajatii mai solicita salarii compensatorii si conditii de munca mai bune, precum si incadrarea unora din salariati in grupa conditiilor speciale de munca, ceea ce ar presupune, de exemplu, sa fie pensionati la mai putin de 65 de ani.
Angajatii de la Santierul Naval Mangalia au avut, in 2004, o greva generala de opt zile, intre 1 si 8 aprilie, in urma careia au obtinut o crestere salariala de 17 la suta, a declarat, joi, pentru Mediafax, presedintele sindicatului, Marin Florian. Liderul sindicalistilor a adaugat ca, in acest an, nu accepta o majorare mai mica decat cea de anul trecut. Santierul din Mangalia are in jur de sase mii de angajati, iar salariul minim br