Foto: Karina Knapek (Jurnalul National)
Cel putin jumatate din zona afectata de inundatii a iesit de sub ape. Mii de oameni asteapta sa se intoarca in satele de unde au fost evacuati, ca sa inceapa sa-si reconstruiasca locuintele. Satenii din Foeni, Cruceni, Otelec, Ionel au vazut cum tot ce-au strans o viata dispare sub Timisul care n-a mai avut loc de satele lor.
spargea digul de aparare la Crai Nou si Graniceri. In satele Cruceni si Foeni au inceput sa bata clopotele. Femeile si copiii s-au rugat. Barbatii au carat cu spatele saci ca sa acopere locul in care Timisul manca din dig. Si rugaciunile, si chinul au fost in zadar. Apele s-au strecurat o data cu noaptea. Au inconjurat Crucenii.
Satul a ramas ca o insula, scaldat din toate partile de apele Timisului. Clopotele au batut mai tare la Foeni. Apa intrase in gradini. In cateva ore, in sat a ramas un singur petic de uscat, pe soseaua principala. Si Timisul nu se mai oprea. A ajuns la Ionel, unde s-a ferit doar de cimitir, si a trecut mai departe, peste calea ferata si gara, de unde oamenii erau evacuati cu elicopterele.
S-au oprit apele Timisului taman in digul de aparare de pe Bega, dupa ce au prapadit si Otelecul. De unde sa stie bietii oameni din satul de langa Bega ca nenorocirea le va veni de la Timisul aflat la zeci de kilometri de ei.
"DELTA". Intre cele doua diguri a ramas o mare pe care saptamani intregi s-a circulat doar cu barcile.
Singurul noroc al banatenilor a fost ca apele n-au luat cu ele suflet de om. Dar au dus case, mii de animale si, mai ales, linistea gospodarilor.
Si in acesta dimineata, ei s-au trezit departe de locul in care odata le-a fost casa. Au privit spre peretii caminului cultural, ai salii de sport, ai hotelului si caminului de batrani in care au fost adapostiti.
La sase saptamani de cand Timisul a sp