Declara in exclusivitate pentru Adevarul Doris Pack, presedinte al Comisiei pentru Europa de Sud-Est a Parlamentul European - Este Romania pregatita pentru aderare?
- Sigur ca inca nu este pregatita. Noul guvern, chiar daca incearca sa recupereze tot ce ar fi trebuit sa faca si nu au facut guvernele anterioare, mai are doar putin timp la dispozitie sa puna in aplicare reformele necesare aderarii.
- Cat de realist este in cazul Romaniei termenul de aderare la UE 1 ianuarie 2007?
- Eu consider ca ar fi intelept ca in aceasta legislatura a Parlamentului European - care se incheie in 2009 - UE sa nu mai primeasca nici un membru. In primul rand trebuie "digerate" cele 10 state nou-venite, apoi trebuie sa ne asiguram ca procesul lor de integrare in Uniune, care continua si dupa aderare, a reusit. In acelasi timp trebuie sa avem grija ca temerile actuale ale cetatenilor europeni sa nu ia amploare. Vrem ca Romania si Bulgaria sa intre in Uniune, pentru ca ele sunt tari europene, dar nu la termenul stabilit, 2007. O amanare a aderarii ar fi atat in interesul UE, cat si in cel al Romaniei.
Spun asta gandindu-ma la cei care m-au ales, noi trebuie sa-i avem pe cetatenii nostri alaturi in acest proces de extindere.
- Francezii si olandezii au spus un "Nu" categoric Tratatului Constitutional al UE? Cum trebuie interpretat acest vot negativ?
- Raspunsul negativ dat Constitutiei de francezi si apoi de olandezi este un raspuns la o intrebare, pe care nimeni nu indrazneste sa o puna, si anume care sunt granitele Europei unite? Nu numai elita politica trebuie sa se obisnuiasca cu ideea unei Europe mai mari, ci si simplul cetatean. Daca in Germania s-ar organiza un referendum privind Constitutia, cu siguranta am avea parte de acelasi dezastru ca in Franta si Olanda.
- Guvernantii romani au afirmat ca rezultatul referendumurilor din Fran