Una dintre cele mai autorizate si autoritare voci din sanatatea romaneasca este doctorul Mircea Ifrim. Este medic de peste 40 de ani. A inceput sa slujeasca medicina la tara, in comuna Rachitele din judetul Cluj. Acum este profesor universitar si academician. Este decan al Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, prorector la Universitatea Vasile Goldis din Arad si presedinte al Societatii Anatomistilor din Romania. Din anul 2000 este presedintele Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor. In aceasta calitate a elaborat 30 de legi dintre care 16 au fost promulgate.
- Dle presedinte, in calitatea dvs. de medic si de politician, cum comentati scaderea dramatica a numarului candidatilor inscrisi la admiterea in Facultatea de Medicina? Apreciati ca acest fapt implica scaderea calitatii invatamantului medical in Romania?
- Nu este vorba de scaderea calitatii invatamantului medical in Romania. Este vorba de interesul scazut pentru profesia medicala. Situatia si conditia medicului sunt unele dintre cele mai precare. In primul rand, este o facultate foarte grea, de sase ani, dupa care urmeaza cel putin cinci ani de rezidentiat, in care rezidentul este platit cu o suma de 3 milioane pe luna. In aceste conditii este foarte greu sa devii medic. Aceasta este cauza si sper sa se rezolve o data cu realizarea unor conditii decente pentru medici. Daca un medic primar in Romania are un salariu in jur de 200-220 de dolari, in tara vecina Ungaria are 1.850 de dolari. Raspunsul la intrebare vine automat intrucat dincolo de daruirea fata de profesie, dincolo de faptul ca se vine la Facultatea de Medicina pentru a ajuta omul, exista si o conditie materiala.
- Ce masuri de protectie a tinerilor medici care isi doresc sa slujeasca aceasta meserie considerati ca se impun?
- In primul rand, o salarizare corespunzatoare a rezidentului. In acela