Dupa aproape trei ani de crestere si cu un maxim de 1,3666 dolari, euro a avut o "saptamana neagra", pierzand de luni pana joi aproape 4 centi americani, dupa ce Franta si Olanda au spus "NU" Constitutiei Europene.
Esecul referendumurilor a fost urmat de informatii privind posibilitatea esecului Uniunii Monetare Europene. In presa germana au aparut informatii ca oficiali financiari din aceasta tara sustin ideea conform careia nivelul inflatiei si diferentele de crestere economica din cadrul zonei euro reprezinta un pericol real pentru viitorul regiunii, ceea ce ar putea determina dizolvarea uniunii monetare.
A urmat declaratia ministrului italian al Muncii, Roberto Maroni, care a sugerat ca Italia ar trebui sa reflecteze la abandonarea temporara a euro adoptand o dubla circulatie impreuna cu euro.
Investitorii internationali nu au fost influentati doar de factorii politici, ei luand in calcul si situatia economica din euro-zona, unde PIB a crescut in primele trei luni ale anului cu 0,5%, fata de trimestrul precedent, comparativ cu o majorare a PIB american de 0,9%.
Valoarea minima atinsa joi a fost de 1,2160 dolari, mai jos cu 12,4% fata de finele anului trecut.
Vineri, euro a reusit o usoara revenire, dupa anuntul facut de Departamentul Muncii al SUA privind numarul de noi locuri de munca nonagricole create. Acesta a crescut in mai cu doar 78.000, mai putin de jumatate fata de estimarea economistilor (185.000), si doar 28% fata de cresterea de 274.000 de slujbe create in aprilie. Euro a urcat pana la 1,2345, pentru ca apoi sa scada la inchiderea pietelor americane la 1,2229 dolari.
Pe termen mediu si lung moneda unica va avea, cel mai probabil, un trend descendent, fiind posibila atingerea pana in august a pragurilor de 1,17-1,18 dolari, valori comparabile cu cele din octombrie 2003. Aceasta evolutie a fost reiterata si de guverna