In functie de compozitia straturilor geologice, fiecare zona din Romania se comporta diferit la un cutremur. Mai mult, in Bucuresti diferentele intensitatilor sunt un grad Richter de la un cartier la altul. in Romania s-au realizat mai multe harti cu zonele periculoase la cutremur, documente care au plecat de la o carte de specialitate.
Aceasta se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurului din 1977" si a aparut la comanda lui Ceausescu. A avut un tiraj extem de redus, practic nu exista mai mult de 50 de asemenea carti in tara, si are un regim de circulatie secret: muritorii de rand nu ar trebui sa aiba acces la aceste documente, in special la hartile de zonare seismica.
Din cauza structurii geologice si a tensiunilor acumulate in placile tectonice, sunt zone ale Romaniei unde pot aparea, la perioade de 50 sau 100 de ani, cutremure cu intensitati de 9, 8 sau 7 grade (ex: pe harta 9 indice 2 inseamna cutremur de 9 grade din 50 in 50 de ani) Despre realizarea unor harti de microzonare seismica in Bucuresti, orasul cel mai afectat de cutremurele din Vrancea, in
special de cel din 1977, s-a tot vorbit ca despre o legenda. Oficial, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, a afirmat ca aceste harti exista abia in primavara anului 2005. Gheorghe Marmureanu a spus chiar mai mult: "Dupa 1970 nu s-a mai respectat gradul de seismicitate in constructii.
Adica s-a facut economie la materialele din structura de rezistenta si aici pot aparea probleme." Directorul Institutului de Fizica a Pamantului a refuzat insa sa dea detalii despre harti, pe motiv ca ar crea panica. Nimeni nu a inteles ce panica se poate crea daca oamenii afla din timp la ce trebuie sa se astepte in caz de cutremur.
Prima carte care apare pe aceasta tema se numeste "Cercetari seismologice asupra cutremurelor din 4 mar