de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU GARGANTUA SI PANTAGRUEL Nu intrebati niciodata un thailandez ce face sau cum ii merge! Cand va intalniti, el n-o sa stie sa va raspunda decat unde se duce si daca a mancat in ziua respectiva. Dar sa nu va inchipuiti prin asta ca la atat se va reduce conversatia. Nicidecum! Asta e doar modalitatea lor de a incepe o discutie si de a-ti arata cat de mult pret pun ei pe mancare. Caci, contrar aparentelor, trebuie recunoscut ca thailandezii sunt o natiune de gurmanzi. Le place sa experimenteze si nu de putine ori transforma bucataria intr-un adevarat laborator. Dar, destul cu vorba! Mai bine sa vedem cu ce se lauda!
Bucataria thailandeza se evidentiaza prin rafinament, amestecuri cel putin inedite si⦠cel mai important, folosirea unor ingrediente cu proprietati medicale. Printre mirodeniile si ierburile folosite se gasesc din belsug curry, nuca de cocos, zaharul de palmier sau iarba de lamaie. Cea mai obisnuita forma de gatit a acestui popor este prin prajirea la gratar, insa la fel de populara e si metoda "yam", o forma de salata ce contine sos thailandez, foarte slab in grasimi. Gastronomia moderna a preluat insa foarte multe din specificul chinezesc, drept pentru care, la loc de cinste se afla taiteii usor condimentati, cu un gust dulce-sarat. Daca nu va da pace curiozitatea, recomandarea noastra este "khao soi", un deliciu culinar pe baza de taitei si orez crocant, la care se adauga sosul bogat in curry si lapte din nuca de cocos.
Sunteti invitati la cina si nu stiti cum va decurge si ce veti manca? Relaxati-va! Si la propriu si la figurat! Veti sta pe niste saltelute din puf, in jurul unei masute joase si rotunde, numita de localnici "kantoke". Pe aceasta masuta se vor afla mancarurile special pregatite pentru cina: antreuri pe baza de curry, orez cleios, multe legume si neaparat "nam phrik"-ul, felul