de VANDA GEORGIA IONITOIU UNDE FUGIM DE ACASA Nu de mult ma intalnesc din intamplare cu un fost coleg de facultate. Vesel nevoie mare, rumen in obraji, plin de viata⦠Ce mai, radia de sanatate! "Dar oare care o fi secretul lui?", ma intreb in gand roasa de ciuda. Parca citindu-mi gandurile, Stefan incepe sa-mi povesteasca viata sa de excursionist: "Daâ hai si tu!", spune deodata plin de elan! Asa m-am trezit fata-n-fata cu provocarea muntelui.
Nu pun la socoteala incercarile disperate de a nu fi codasa grupului, slalomul criminal printre radacinile copacilor sau rucsacul enorm plin cu mancare! Ca deâ, trebuia sa-mi asigur energia, nu? M-am intors plina de nervi, inclusiv pe frunzele din padure, si m-am gandit sa impartasesc si altora istoria, poate nu s-o mai repeta!
RATIONAL. In primul rand, spatiul din rucsac este destul de mic si trebuie folosit cu multa chibzuinta. Mancarea e bine sa fie consistenta, sa dea senzatia de satietate, dar in acelasi timp sa fie cat mai putin perisabila. Astfel, cele mai indicate sunt alimentele bogate in glucide si lipide. In cazul unei carente, organismul tau va da semne de oboseala sau sfarseala fizica, ceea ce pe un drum de munte poate fi extrem de periculos.
ALEGERI. Opteaza pentru legumele si fructele foarte sanatoase si transporta-le numai in pungi de hartie, altfel mucegaiesc. La fel fa si cu produsele zaharoase, care au nevoie sa fie izolate in folii metalice care sa le fereasca de oxigen. Poti alege si cerealele cu lapte, dar laptele este un aliment ceva mai pretentios la transport. Daca vrei sa reziste, incearca sa-l tii in vase speciale care sa nu se afle in preajma produselor cu miros puternic, pentru ca acesta preia imediat aromele straine. Nici de carne, care e o bogata sursa de proteine, nu te poti lipsi. Cand este sanatoasa, aceasta trebuie sa aiba o culoare rosiatica, sa fie lucioasa