Ancheta in cazul privatizarii IPRS Baneasa a fost demarata de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie la sfarsitul anului 2003, in baza unui memoriu depus de reprezentantul societatii olandeze Elmefa Bedrijven BV. Ulterior, avand in vedere ca nu s-au descoperit acte de coruptie sau conexe acestei infractiuni, dosarul a fost declinat spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorul PNA care a instrumentat acest dosar a fost Adriana Cristescu, aceeasi care l-a preluat in momentul in care a devenit angajata a Ministerului Public.
Ancheta in cazul privatizarii IPRS Baneasa a demarat in luna noiembrie a anului 2003, in baza memoriului depus de avocatul firmei olandeze Elmefa Bedrijven BV, potrivit caruia "societatea sa a fost eliminata in mod ilegal de la procesul de privatizare a SC Baneasa SA Voluntari, iar actiunile acestei societati s-au vandut, cu un pret de aproximativ doua milioane de euro sub pretul oferit de petitionar, unei firme siriene care nu indeplinea criteriile legale de participare la negocierea pachetului de actiuni detinut de Autoritatea pentru Privatizare si Administratia Participatiilor Statului (APAPS)".
Potrivit aceluiasi document, "comisia de negociere numita de APAPS a viciat procesul de vanzare a actiunilor SC Baneasa SA prin prezentarea de date financiare incomplete si neintocmirea documentelor de prezentare a societatii scoase la privatizare in conformitate cu dispozitiile art. 18 din Legea 137/2002".
Astfel, din verificarea documentelor, procurorii PNA au stabilit ca "vanzarea pachetului de actiuni de catre APAPS a presupus mai multe incercari (patru) in cadrul carora valabilitatea ofertei a fost prelungita de doua ori cu cate 30 de zile si, respectiv, s-a reluat procesul de privatizare in cadrul celei de-a patra".
Tranzactia s-a incheiat prin contractul de