de MONICA ANDRONESCU CULTURA SI PIPER La Festivalul International de Teatru de la Sibiu, strazile au fost invadate de gusturi si parfumuri noi Festivalul International de Teatru de la Sibiu. A devenit o traditie ca in fiecare an (iata, a ajuns deja la cea de-a 12-a editie), la inceputul verii, sa aiba loc aceasta extraordinara manifestare teatrala care transforma Sibiul intr-o adevarata cetate a teatrului. Spectacole in aer liber, foc de artificii, sali supraaglomerate, spectacole-experiment, spatii neconventionale si strazi invadate de o mare de oameni, participanti la festival. De la Piata Mare si pana la Teatrul Radu Stanca, intregul Sibiu pare a fi cuprins de febra festivalului. Terase neincapatoare, vanzatori ambulanti, vata de zahar, porumb fiert, floricele de porumb si cozi interminabile la kebab, saorma si alte produse "traditionale".
Programul extrem de incarcat al festivalului (68 de tari participante), incepand cu primele ore ale diminetii si mergand pana tarziu in noapte, face aproape imposibila urmarirea fiecarui eveniment. Lansari de carte, concerte, spectacole-lectura, workshop-uri, vernisaje si totul in numai 10 zile.
O nota aparte o reprezinta spectacolele desfasurate seara tarziu, incepand cu ora 21:00 si ajungand pana spre miezul noptii, sus in munte, la Cetatea Cisnadioara. Spatiul cu totul inedit face ca reprezentatiile desfasurate aici sa capete un farmec special. Teatrul redevine in acest loc, prin magia spatiului, un ritual. Iar drumul inapoi prin padure, noaptea tarziu, pe o cararuie neluminata, intareste acest sentiment.
Spectacolul "Joy Island" (Insula Bucuriei) din Japonia, desi nu extraordinar, transmite totusi, dat fiind locul de desfasurare, o stare aparte, pe care o spulbera insa reintalnirea cu strazile Sibiului. Mirosul de mancare, deloc traditionala, din pacate, muzica nu intotdeauna inspirat aleasa las