Tinand seama de recentele evolutii macroeconomice si monetare, BNR a hotarat pentru luna iunie un nivel de 8% pe an al ratei dobanzii de referinta, cu 0,04% mai mare decat cel de luna trecuta, aratand practic o oarecare conformare din partea bancilor la refuzul bancii centrale de a valida nivelul redus al dobanzilor pietei.
Dobanda de referinta scazuse luna trecuta cu nu mai putin de 0,49 la suta fata de luna aprilie. In ianuarie, dobanda de referinta se ridica la nu mai putin de 17,31%, in februarie a scazut la 15,75%, iar in martie la 10,75%. Dobanda de referinta a BNR, care a inlocuit incepand cu luna februarie 2002 taxa oficiala a scontului, se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzii la depozitele atrase si la operatiunile reverse repo (banca rascumpara certificatele in cazul in care posesorul are nevoie de lichiditati) din luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Orientativ, nu mai putin de 10 banci opereaza la aceasta data dobanzi la depozite inferioare ratei de referinta. Dobanda la termen de 12 luni la lei este sub 8% la CEC, Raiffeisen, Banca Romaneasca, RoBank, ABN-Amro, ING, HVB, Volksbank, SanPaolo IMI Bank si Unicredit.
Desi se tot spune despre CEC ca ar fi o banca traditional pe depozite, se pare ca lucrurile s-au mai schimbat. In plus, celelalte banci cu dobanzi pasive neatractive sunt finantate puternic de proprietarii straini, lucru care nu se intampla cu CEC.
Dobanda de referinta poate fi relevanta pentru piata prin faptul ca se calculeaza pe baza dobanzilor interbancare de luna trecuta. Ea este utilizata insa numai in administratie.
Tinand seama de recentele evolutii macroeconomice si monetare, BNR a hotarat pentru luna iunie un nivel de 8% pe an al ratei dobanzii de referinta, cu 0,04% mai mare decat cel de luna trecuta, aratand practic o oarecare conformare din parte