Dublul vot negativ francez si cel olandez la referendumurile privind Constitutia europeana ar putea schimba modul in care conducatorii europeni vor aborda viitoarele tratate, insa ele nu au declansat acel „tsunami politic" prezis in repetate rinduri.
Mai mult, nici lipsa unei Constitutii europene nu va avea consecinte grave, apreciaza profesorul de economie Richard Baldwin, de la Institutul de Inalte Studii Internationale din Geneva, intr-un amplu articol publicat de ziarul elvetian „Le Temps".
Richard Baldwin creioneaza un „Plan B" pe care-l considera foarte simplu. Intr-o prima faza, arata el, se va asigura controlul politic al daunelor. Totusi, chiar daca se va reitera faptul ca francezii si olandezii nu au spus „nu" Uniunii Europene, reactiile nationale vor fi niste teste psihologice pentru toti.
Intr-o faza secunda, procesul de ratificare ar trebui intrerupt. In plan politic, continuarea procesului nu ar oferi decit putine avantaje si multe inconveniente. Ar fi un supliciu pentru liderii marilor partide si o consolidare a extremei-stingi si a extremei-drepte europene. Pentru a evita acest lucru, liderii UE vor intrerupe procesul la summitul european din 16-17 iunie.
Pentru asta vor avea o explicatie perfecta: intr-o democratie, unanimitatea inseamna ca votul negativ al oricui implica un „nu" pentru toata lumea.
Salvarea elementelor importante din Constitutie
In faza a treia, liderii UE vor utiliza numeroase elemente pozitive ale Tratatului constitutional. Trebuie observat ca, de fapt, articolele Constitutiei europene se reduc la trei grupuri:
1) non-modificarile, ce codifica practicile existente (spre exemplu, suprematia legii europene) sau reiau articole din tratate anterioare;
2) non-legile - numeroase innoiri nu sint modificari juridice, ci mai degraba unele politice si administ