Emil Boc se pregateste pentru iesirea din interimat si instalarea pentru urmatorii patru ani la conducerea PD. Desi, oficial, hotararea o vor lua delegatii la Conventia Nationala extraordinara de la sfarsitul acestei luni, lucrurile par lamurite de pe acum.
In primul rand, Boc nu are concurenta in partid, doar judecand dupa faptul ca foarte putini sunt dispusi sa concureze impotriva celui sustinut de fostul lider democrat, Traian Basescu.
Initial, seful interimar al PD parea foarte convins de necesitatea mentinerii unei linii politice social-democrate a partidului, insa in fata concurentei "populare" a lui Adriean Videanu si ulterior a lui Vasile Blaga, Boc avea toate sansele sa ramana doar unul dintre cei mai importanti primari ai PD, nicidecum presedinte de partid.
Dupa discutiile cu Traian Basescu, insa, Emil Boc a renuntat surprinzator de repede la convingerile social-democrate, acceptand sa fie un presedinte popular. Mai ales ca este sustinut de doi dintre greii partidului, Adriean Videanu si Vasile Blaga, acesta din urma fiind unul dintre oamenii de incredere ai lui Basescu.
Pe de alta parte, Cezar Preda, cel care si-a depus si el o motiune social-democrata, are deja emotii in privinta indeplinirii conditiilor statutare.
Potrivit statutului PD, o motiune poate fi dezbatuta in Conventia Nationala daca are sustinerea a cel putin 10 organizatii judetene, iar Emil Boc a anuntat ieri ca are in spate 34 dintre ele. Daca se iau in calcul si conducerile filialelor de sector, Cezar Preda isi poate vedea supusa la vot motiunea, insa doar pentru a exista cel putin o concurenta formala pentru Emil Boc.
Oricum, organizatiile judetene pot sa decida, in perioada urmatoare, conform prevederilor statutare si dupa organizarea de dezbateri, sa acorde sprijinul lor pentru o motiune sau pentru nici una.
Partid popular, afiliat la