de SIMONA CHIRIAC CALENDAR GASTRONOMIC La 40 de zile de la Pasti, pe 9 iunie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului Iisus Hristos. Trei evenimente (Invierea, Inaltarea si Pogorarea Duhului Sfant), cu multiple semnificatii si consecinte, reprezinta punctele centrale ale "lucrarii Mantuitorului". Prin intermediul acestui model, lumea oamenilor si lumea lui Dumnezeu nu mai sunt atat de indepartate una de alta. Am putea spune, intr-un fel, ca de Inaltare, Dumnezeu se impaca cu oamenii. Tocmai pentru a proba importanta acestei sarbatori, se obisnuieste reluarea, in aceasta zi, a unor ritualuri specifice Pastilor. Se sacrifica miei, se fac cozonaci si se inrosesc oua.
ISPAS. In paralel cu aceasta sarbatoare crestina, in popor este celebrat, tot in aceasta zi, Ispasul, ocrotitorul lanurilor de grau, dar si al naturii inverzite. Numele se pare ca provine de la un personaj care a fost partas la Inaltarea Domnului. In ajunul Ispasului se faceau pomeni pentru sufletele celor morti. La sate exista credinta ca, de Inaltare, sufletele mortilor se ridicau la cer. Pentru a le castiga bunavointa, femeile pregateau cosuri cu paine, branza, ceapa, dar si vin, care erau apoi impartite. Exista superstitia conform careia, in cazul nerespectarii acestui obicei, sufletele mortilor nu ar mai putea sa se inalte la cer, ramanand captive pe pamant, transformandu-se in moroi.
LEACURI. Tot in popor exista credinta ca de Ispas infloreste alunul, ale carui flori reprezinta ingrediente importante in leacurile de dragoste. RITUaL. In unele zone se desfasoara o adevarata procesiune, ce are rolul de a asigura recolte bogate. La acest ritual participa cele mai frumoase fete din sat imbracate in haine albe (ca niste adevarate mirese), purtand pe cap coronite din spice de grau verde. Insotite de feciorii din sat si de lautari, ele trec prin lanul de grau dansand si c