Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost eliberati in urma unui schimb. Despre ce este vorba, vom afla probabil peste 50 de ani, informatia fiind clasificata, iar presedintele Traian Basescu nefiind dispus sa spuna decat ca este vorba de implicarea unui stat strain. Seful statului a prezentat, luni seara, varianta oficiala a celor 55 de zile in care cei trei ziaristi romani au fost ostatici in Irak.
Desi la 22 mai, Traian Basescu afirma ca pentru eliberarea jurnalistilor "statul roman nu si-a negociat nici politica externa prezenta si viitoare si nici nu a platit rascumpararea", el a recunoscut de aceasta data existenta unui schimb.
"S-a dat ceva la schimb pentru eliberare, dar nu se va face public ce anume, intrucat este implicat si un alt stat", a afirmat seful statului. Oricum, "dezvaluirile" promise de Traian Basescu nu au adus elemente spectaculoase fata de informatiile anterioare pe care presa le-a prezentat pe larg.
Mai mult, presedintele n-a reusit sau n-a vrut/putut sa faca lumina in cazul unor aspecte controversate de-a lungul celor 55 de zile de captivitate a ziaristilor sau in perioada ce a urmat eliberarii.
Cert este ca au fost scosi din vistieria statului multi bani in timpul operatiunii, costurile ridicate fiind date de deplasarile ofiterilor in Irak, de transportul aparaturii si, nu in ultimul rand, de cumpararea informatiilor.
Vinovatii, stiuti din a doua zi a rapirii
Omar Hayssam si Mohammad Munaf sunt cei care au pus la punct rapirea, iar cei trei jurnalisti nu au fost implicati in scenariul celor doi. Aceasta este varianta lui Traian Basescu. Mai mult, seful statului i-a indemnat pe Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sa se constituie in parti vatamate in dosar, adica sa depuna plangeri impotriva celor doi. Asta in conditiile in care jurnalistii au respins, cate