Trei-sase luni sunt de obicei necesare pentru a obtine un card de credit. Aici insa nu este vorba de formalitati, care dureaza in general intre 10 minute si 14 zile, ci de dobandirea de "vechime" in relatia cu banca. Practic, cel care solicita emiterea unui card de credit pe numele sau trebuie sa fie client al bancii de cel putin trei-sase luni, in general.
In acest fel la primirea solicitarii, banca va analiza relatia cu respectivul client pana la acel moment, luandu-se apoi decizia de a se acorda sau nu cardul. Varsarea de sume de bani la intervale regulate de timp, pastrarea de disponibilitati in contul deschis la respectiva banca sau calitatea de proprietar sunt doar cateva din conditiile care pot inclina balanta in favoarea eliberarii cardului.
Veniturile obtinute raman insa factorul cel mai important in analiza acordarii unui card de credit la o banca. Din fericire, sunt luate in calcul nu numai veniturile din salarii, ci si cele din alte surse.
La Bancpost, spre exemplu, in afara salariilor, ca venituri nete sunt luate in considerare 1/12 din valoarea dividendelor incasate anul precedent, in cazul actionarilor, 1/12 din valoarea veniturilor anuale nete rezultate din activitati independente de catre persoanele fizice autorizate.
Cei mai avantajati din punctul de vedere al sumei maxime cu care sunt creditati sunt in cazul bancii amintite detinatorii de depozite, care pot obtine un credit pe card, de pana la 10.000 dolari (85% din valoarea depozitului), fata de 1.500-3.000 dolari, in cazul celor care obtin venituri din salarii, dividente sau alte activitati.
Limita individuala de creditare este calculata in functie de punctajul obtinut in "Fisa personala de evaluare - scoring" si poate fi de 1-4 venituri nete, dar nu mai mult de limita maxima de creditare stabilita pe categorii de beneficiari (cei mai re