Cumparam sau vindem o casa, un apartament sau un teren. O astfel de tranzactie presupune cateva operatiuni complicate, pentru ca nu e la fel ca atunci cand mergi la piata sa iei castraveti. Multi prefera sa incheie targul fara intermediari, pentru a economisi ceva bani. Acestia isi asuma, insa, anumite riscuri.
Daca actele nu sunt facute exact cum scrie la lege, e posibil sa ne pomenim ca am dat banii degeaba si nu am intrat cu adevarat in posesia spatiului. Sau ca vreun escroc ne-a luat locuinta pe o suma ridicola si dupa aceea nici tribunalul nu mai face dreptate, daca nu am fost atenti la ce am semnat.
Agentul imobiliar ar trebui sa ne scuteasca de toate aceste neplaceri. El nu presteaza servicii pe gratis, dar parca e mai bine sa dam niste bani, dar sa avem siguranta ca totul e OK. Pe piata bucuresteana, comisioanele ajung pana la 3%, in provincie sunt in general mai scazute. La un apartament in valoare de 50.000 de euro, comisionul ar fi de 1.500 euro.
De regula, aceasta suma este platita atat de cel care vinde cat si de cel care cumpara imobilul, dar nu totdeauna se intampla asa.
Intermediarul rezolva documentatia pe baza de procura
Ce face agentul imobiliar in schimbul acestui tarif? "Legea nu prevede nici o limita pentru comision. In cuantumul acestuia, intra vizionarea, intermedierea, precum si asistenta la negocieri si la rezolvarea formalitatilor pentru obtinerea documente.
Din punct de vedere legal, agentul imobiliar nu trebuie sa mearga la autoritati si sa se ocupe de acte, decat atunci cand clientul ii da o procura", spune Ion Radu Zilisteanu, director general la agentia Intermedias Bucuresti.
Cea mai spinoasa problema o reprezinta alergatura pentru intocmirea documentatiei necesara la incheierea targului. Penrtu a atrage clientii, intermediarii se implica in acest sens. "