Inaltarea Domnului la cer inseamna pentru noi, crestinii, care credem in El, posibilitatea fapturii omenesti ca, din umilinta noastra, sa ne inaltam spre libertatea si fericirea vesnica. Suntem chemati la desavarsire, la indumnezeire prin apropierea de Creatorul si Mantuitorul nostru.
de DANIELA SONTICA SPECIAL/INALTARE SARBATOARE. Inaltarea Domnului la cer este ultima dintre minunile pe care le-a facut in activitatea Sa pamanteasca, dar a promis apostolilor ca va fi cu noi: "Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor" (Mt. 28, 20) O convorbire cu Inalt Prea Sfintitul Antonie poate insemna si ea un fragment din multele clipe de inaltare sufleteasca pe care le traim in viata, avand bucuria de a ne intalni cu persoane care au o viata deosebita, care au lucruri frumoase de spus. La ceas de mare sarbatoare, Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, ne vorbeste despre marii oameni de cultura pe care i-a cunoscut, printre care Constantin Noica, Gala Galaction si Geo Bogza, si despre problemele actuale ale ecumenismului.
Geo Bogza: "Sunt gata sa mor pentru dumneata!" Jurnalul National: Inalt Prea Sfintite Antonie, ati cunoscut multi scriitori si oameni de cultura. Cu care dintre ei ati legat prietenii de durata? IPS Antonie: Am cunoscut, desigur, multi oameni de cultura. Unii dintre dansii nu mai sunt printre noi, dar ii pastram mereu in amintirea noastra. Imi aduc aminte cu placere, de pilda, de marele profesor Gala Galaction, cel care mi-a facut intr-un fel debutul. M-am dus la dansul cu o oarecare frica. I-am citit cateva pagini, dupa care m-a oprit si mi-a spus: "Esti un mare scriitor!", apoi m-a dus la parter, unde avea musafiri, catre care a strigat: "Domnilor, va prezint un mare scriitor!". Toate acestea se petreceau in anii de studentie. A doua zi, am mers cu dansul la Biserica "