Deputatii au aprobat, in sedinta de ieri, propunerea legislativa privind schimbarea statutului juridic al Bursei de Valori Bucuresti, din institutie de interes public in societate comerciala pe actiuni.
Propunerea legislativa a vizat modificarea unui articol din Legea pietei de capital. Anterior, Adunarea Generala a Actionarilor BVB aprobase, in sedinta din ianuarie 2005, o hotarare similara. Inregistrarea Societatii Bursa de Valori Bucuresti la Oficiul National al Registrului Comertului se va realiza in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Legea a fost aprobata si de Senat, Camera Deputatilor avand calitate decizionala. Transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni este primul pas in procesul de unificare a celor doua piete de valori mobiliare, Bursa Electronica Rasdaq si BVB.
Potrivit declaratiilor recente ale lui Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei, fuziunea dintre BVB si Rasdaq ar putea avea loc in luna septembrie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se realizeze si unificarea cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.
Dezinteresul continua la Bursa
Piata bursiera a intrat, ieri, pe un trend ascendent, cu cresteri pe toata linia, desi nu s-a identificat o presiune importanta la cumparare. Indicii BET si BET-C au avut cresteri similare, de 1,36, respectiv 1,37 la suta, in timp ce segmentul SIF-urilor a inregistrat o variatie de mica amploare, si anume 0,74 la suta. Lichiditatea bursiera a depasit cu 2 miliarde de lei, minimul anului inregistrat in sedinta de tranzactionare precedenta, de 80 miliarde de lei. Tranzactiile cu titlurile Bancii Transilvania au continuat sa domine piata, cifrandu-se la 19,8 miliarde de lei, in timp ce cursul acestui emitent a inregistrat o usoara crestere de 0,72 la suta pana la 6.950 lei pe actiune. SNP Petrom a fost