Veniturile la bugetul de stat au crescut in primele cinci luni ale anului cu 4,7 la suta in termeni reali. Codul fiscal, care trebuia sa functioneze de la 1 ianuarie, dar a fost clarificat abia la inceputul lunii iunie, incurajeaza speculatiile imobiliare
Veniturile la bugetul de stat au crescut in primele cinci luni ale anului cu 4,7 la suta in termeni reali, comparativ cu perioada similara din 2004, conform Raportului de Analiza si Prognoza realizat de Societatea Academica Romana (SAR).
"Sunt semne clare ca reforma fiscala functioneaza. Efectul de marire a incasarilor la buget ca urmare a reducerii cotelor de impozitare este vizibil, atat pe total buget, cat si pe componente.
Chiar acolo unde incasarea scade putin, ca in cazul impozitului pe venituri personale, scaderea este mult mai mica decat cea calculata de Guvern si FMI cu scenariul cel mai conservator", se arata in raport.
Documentul releva ca ideea centrala a reformei fiscale a fost luarea ca reper a procentului fix de 16 la suta, iar tot ce era peste acest procent s-a redus.
Cresterea importanta, peste rata inflatiei, a sumelor colectate de bugetul asigurarilor sociale (care s-au ridicat la circa 500 milioane euro), unde contributiile sunt definite ca procent fix din salarii sugereaza, potrivit specialistilor, ca unele locuri de munca au iesit la suprafata din economia subterana, prin achitarea impozitelor si contributiilor la buget.
Guvernul a estimat numarul lor la aproximativ 100.000. Daca estimarea este corecta, asta inseamna un spor de 2,5 la suta in sectorul oficial, realizat in mare parte pe seama celui neoficial.
Administrare slaba din partea Finantelor
Autorii raportului subliniaza insa ca schimbarea n-a fost bine administrata in toate detaliile, dand nastere la multe incertitudini, in special din partea Ministerului Finantelor. P