In primele 5 luni, veniturile colectate la bugetul general consolidat au fost de 307.496,5 miliarde de lei, cu 16,18% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care suma de 21.818,47 miliarde de lei s-a realizat prin aplicarea modalitatilor de executare silita la contribuabili persoane juridice si persoane fizice, respectiv un procent de 7,10% din totalul veniturilor incasate. Cea mai mare parte a veniturilor incasate la bugetul general consolidat in aceasta perioada o reprezinta veniturile bugetului de stat, care detin o pondere de peste 65%.
Bodu ameninta cu noi executari si inspectii
“In aceasta perioada in care Romania pregateste conditiile economice de preaderare, trebuie parcurse, dupa un calendar cat mai strict, etapele legale pentru trecerea neconditionata la executarea silita a debitorilor bugetari, in vederea colectarii sumelor restante la bugetul de stat si la bugetele sociale, lucru absolut necesar pentru reducerea arieratelor bugetare. Accelerarea procedurilor de executare silita va fi coroborata de intensificarea actiunilor de inspectie fiscala, cu accent pe zonele economice puternic expuse evaziunii fiscale”, a declarat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
In perioada mentionata, incasarile din plati dupa comunicarea somatiilor au fost de 15.203,95 miliarde de lei, si au reprezentat principala forma de colectare din executarea silita. Acestea au fost urmate de incasarile din popriri asupra conturilor bancare, in suma 4.029,59 miliarde de lei. Singura chestiune care-i mai poate linisti pe rau-platnici este ca Directia de inspectie financiara si antifrauda fiscala din ANAF are 34 de angajati, si atatia trebuie sa ramana, potrivit intelegerilor cu Fondul Monetar.
In primele 5 luni, veniturile colectate la bugetul general consolidat au fost de 307.496,5 miliarde de lei,