Ca problemele exportatorilor legate de cursul de schimb sa ia sfarsit si acestia sa nu mai piarda bani din cauza aprecierii leului, ar trebui schimbat Regulamentul valutar al BNR, in asa fel incat sa permita tranzactiile in valuta intre exportator si furnizori, a propus, ieri, Maria Grapini, presedintele patronatului din industria usoara - FEPAIUS, la intalnirea membrilor Asociatiei Nationale a Exportatorilorsi Importatorilor din Romania (ANEIR).
"Pentru ca si dupa liberalizarea contului de capital sa existe egalitate intre agentii economici ar fi trebuit acceptata plata in tara in valuta catre furnizori si subfurnizori. Asa cum s-a intamplat in Ungaria la momentul similar. Aceasta problema tine de un Regulament al BNR care poate fi schimbat", a spus Grapini.
Exportatorii solicita ca statul sa nu majoreze tarifele la utilitati
Consiliul National de Export a solicitat statului roman sa nu creasca tarifele la utilitati (gaze, energie si lemn), pe motiv ca aceasta masura ar afecta in mare masura exportatorii.
"Am solicitat inghetarea tarifelor pana la o analiza de fond a acestora, deoarece preturile nu reflecta costurile reale ale productiei", a declarat presedintele Consiliului National de Export, Mihai Ionescu, adaugand, de asemenea, ca si obligativitatea platii retroactive a abonamentului la gaz metan reprezinta o problema pentru exportatori.
CNE a solicitat, in aceeasi masura, esalonarea fondurilor pentru sustinerea si promovarea exporturilor pana in 2009, iar pana in 2006 sa se creasca fondurile pentru sustinerea si promovarea exportului cu pana la 50 la suta.
Pana in prezent, trei mari companii din industria chimica au dat faliment, iar 20.000 persoane au fost disponibilizate ca urmare a falimentelor produse in industria usoara, salariul mediu al unui angajat la o firma exportatoare fiind, la ora actuala, de doua m