Vechii membri ai Uniunii sunt nemultumiti ca trebuie sa scoata mai mult din buzunar pentru a-i ajuta pe fermierii romani. Wolfgang Schussel: "Sunt convins ca aderarea va fi amanata"
Mult asteptatii bani ai UE s-ar putea sa incurce socotelile Bucurestiului. Ba chiar sa duca la o amanare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Discutiile din Parlamentul European asupra bugetului UE pe perioada 2007-2013 si nemultumirile vechilor membri, care sunt pusi in situatia de a scoate mai multi bani din buzunar pentru a ajuta Romania sa treaca cu bine hopul integrarii, pot avea ca efect o "gripare" a procesului de ratificare a Tratatului de aderare, fara a mai pune la socoteala situatia creata de respingerea Constitutiei Europene, deocamdata doar de Franta si Olanda.
De altfel, in acest context, cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel s-a declarat ieri convins ca aderarea Romaniei si Bulgariei va fi amanata de Comisia Europeana pentru un an.
Inaintea Consiliului European, Parlamentul a adoptat ieri raportul popularului Reimer Boge, care propune un buget de 1,07 la suta din Produsul National Brut, aproape 870 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Documentul, o solutie de compromis totusi dupa propunerea Comisiei de 930 de miliarde de euro si cea a marilor contributori la bugetul Uniunii care doreau doar 815 miliarde de euro pentru cei sapte ani, a starnit discutii dure intre europarlamentari. Dupa renuntarea la 1,14 la suta al Comisiei Europene, plafon justificat de sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei, raportorul a propus o serie de masuri care aduc atingere bugetului pentru politici comune agricole (CAP). Practic, statele vechi ale UE vor trebui sa renunte la o parte dintre subventii in favoarea Bucurestiului si Sofiei, si sa acopere diferenta din propriile bugete. In raportul comisiei se vorbeste nu despre o renationalizare, ci de posi