Doua dintre substantele chimice care intra in compozitia vopselei permanente de par sunt responsabile de aparitia cancerului limfatic, arata un studiu la care au participat 5.000 de femei din Europa.
de OANA ANTONESCU VIATA SANATOASA POPULARITATE. Vopseaua de par este larg raspandita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, atentie insa la consecintele utilizarii acesteia! Autorii studiului, profesori de la Agentia Internationala de Cercetare privind Cancerul din Franta, au demonstrat, in cadrul Conferintei Internationale a Cancerului Limfatic, ca in compozitia vopselei de par care se folosea in anii â70 intrau doua substante responsabile pentru provocarea cancerului. Expertii sunt de parere ca toate persoanele care foloseau in mod frecvent vopsea de par in aceasta perioada ar trebui sa fie constiente de riscul apartiei bolii si sa apeleze la un control de specialitate. Studiul arata ca riscul aparitiei cancerului este cu 20% mai mare la femeile care foloseau, in mod frecvent, vopsea de par de culori inchise (o data la patru sau la sase saptamani), inainte de 1980. Se estimeaza ca aproape o treime dintre femeile din Europa si America de Nord si 10% dintre barbatii de peste 40 de ani recurgeau la produse cosmetice pentru a-si schimba culoarea parului.
IN PREZENT. "Trebuie sa mentionam ca vopseaua care se foloseste in ultimii 25 de ani nu prezinta un risc la fel de ridicat. Persoanele care folosesc acum vopsea de par nu trebuie sa se alarmeze. Substantele care intrau in compozitia vopselelor vechi au fost inlaturate", spune cercetatorul Paolo Boffetta. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca, pana la definitivarea studiilor in privinta efectelor acestui produs, consumatorii ar trebui sa opteze pentru vopselele nuantatoare, care nu au caracter permanent.
SEMNAL. In ultimii 20 de ani, numarul persoanelor care sufera de ca