Italia a devenit prima tara care a fost sanctionata disciplinar pentru depasirea limitei deficitului bugetar, scrie Financial Times.
Uniunea Europeana este ingrijorata ca finantele din zona euro vor scapa de sub control. Comisia Europeana doreste sa reduca deficitul bugetar al Italiei pentru a da exemplu pentru celelalte tari si pentru a dovedi ca, de fapt, in zona euro domneste disciplina bugetara.
Ministrii de finante reuniti la Luxemburg sustin ca deficitul Germaniei, cea mai mare economie europeana, este la fel de ingrijorator si ar putea afecta sever credibilitatea Pactului de Crestere si Stabilitate Economica.
Opozitia crestin democrata, favorita la cåstigarea alegerilor din Germania din toamna, a avertizat ca deficitul ar putea depasi limita de 3% din PIB påna in 2007. In plus, reprezentantii opozitiei au avertizat ca nu sunt sperante de reducere a nivelului deficitului påna in 2009.
Intålnirea consiliului Ecofin a fost umbrita de dubla respingere a constitutiei Uniunii de Franta si Olanda.
Pietele financiare freamata din cauza perspectivelor monedei unice europene, iar Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme monetare, este hotaråt sa demonstreze ca disciplina fiscala nu a fost afectata de masurile luate asupra Italiei. Almunia a realizat un raport, adoptat de Comisia de la Strasbourg, prin care arata cum Italia a ascuns depasirea limitei deficitului bugetar prin intermediul unor statistici false.
In plus, acesta a previzionat a??deficite excesivea?? pentru 2005 si 2006 si a declarat ca datoria publica a Italiei de 106% din PIB a depasit cu mult limita de 60% impusa de Uniunea Europeana. a??Raportul arata ca situatia nu este nici pe departe una izolataa??, spune Almunia.
Prevederile pactului de stabilitate au fost flexibilizate de liderii europeni in martie, o misc