Auziti ce frumos suna: Romania isi poate rezolva problema locuintelor fara ajutorul statului. Doar creditul ipotecar nu poate acoperi necesarul de 40 miliarde euro pentru locuinte noi si inca pe atat pentru reabilitarea celor vechi. E nevoie si de banii celor care nu vor case, dar vor profit.
Ei pot finanta indirect constructia de case prin piata de capital, cumparand obligatiuni ipotecare, cu dobanda fixa. Bancile emit aceste titluri de valoare in baza portofoliilor de credite acordate. Cu fondurile incasate bancile refinanteaza alte credite ipotecare. Suna simplu ca "Buna ziua!". Dar nu este asa.
Listarea obligatiunilor, bucuria burselor
Actele normative ce vor permite listarea pe bursa a ipotecilor, securitizarea creantelor si functionarea bancilor de credit sunt in drum spre Guvern, pentru aprobare. Presedintele Comisiei de buget a Senatului este optimist. Varujan Vosganian vede o piata creditului ipotecar de 5 miliarde de euro anual.
"Se fac emisiuni de obligatiuni garantate de ipoteca, cu o dobanda comparabila cu cea a titlurilor de stat: mai mica decat cea pe care ti-o ia banca la credite, dar peste dobanda acordata la depozite. Obligatiunile sunt evaluate de banci in functie de portofoliul de ipoteci sau de anvergura investitiilor".
Daca Varujan Vosganian nu exagereaza o piata de 5 miliarde de euro este aur curat pentru burse. Piata de capital sufera de lipsa emitentilor, a lichiditatilor si a instrumentelor noi. "La instrumentele cu venit fix din clasa obligatiunilor piata este firava la noi, se fac tranzactii din an in Pasti, cel mult 2% din total.
Piata a demarat tarziu, dobanzile mari si inflatia impiedicand structurarea corecta a emisiunilor. Putinele emisiuni atractive se epuizeaza repede, sunt pe scadente mici iar cei care le au le pastreaza pana la scadenta. Daca s-ar face emisiuni