Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii (IEESR) in colaborare cu IPJ Mures au organizat in ultimele doua zile sesiuni de informare si instruire pentru completarea fiselor de inregistrare a evenimentului de violenta in familie.
Fisa este completata cu absolut toate datele privitoare la cazul respectiv - data, ora la care s-a intamplat, faza de rezolvare si date despre victima si agresor. Pentru a-i proteja pe cei implicati, toate informatiile sunt confidentiale si nu parasesc institutia politiei.
Victimele pot fi incadrate in diferite categorii de violenta fizica, psihologica, sexuala sau prin neglijare. Fisele sunt criptate in calculator, sunt parolate si nu pot fi instrainate nici in cazuri de probe in instanta.
Presedintele IEESR, Mihai Horga, a afirmat ca: "La nivel judetean nu exista un numar clar al violentelor in familie. Situatia reala si amploarea fenomenului nu este certa, dar necunoasterea amplorii unui fenomen nu inseamna ca acesta nu exista".
Din totalul cazurilor asistate pana in prezent de catre Centrul de Prevenire, Monitorizare si Combatere a Violentei in Familie, 80% dintre victime s-au adresat direct CPMCVF si doar 20% s-au adresat politiei, Institutului de Medicina Legala, Unitatii de Primiri urgente si altor organizatii sau institutii.
"Violenta, din punctul nostru de vedere, al politiei, este una din problemele care afecteaza siguranta cetateanului si prin care se distruge calitatea vietii. La nivel judetean, dar si national, nu exista o informare in totalitate a ceea ce inseamna violenta in familie", explica subcomisarul Traian Gliga, seful compartimentului Politie de Proximitate din cadrul IPJ Mures, motivatia acestui demers.
IEESR a inceput acest proiect in anul 2004, iar punctul focal de informat