Din toata tarasenia din Sanatate, prelungita targuiala dintre distribuitorii de medicamente si onor ministerul pe tema datoriei istorice, si nu este mica, circa 270 de milioane de euro, ies la lumina lucruri care nu au nici o legatura cu sistemul sanitar, ci mai degraba cu Codul penal. Sa le luam pe rand.
Este destul de ciudat cum s-a ajuns la acest nivel colosal al datoriilor doar catre furnizori in conditiile in care numai anul trecut Casa de Sanatate a avut la dispozitie aproximativ 73.000 de miliarde de lei. Un indiciu il avem in Vrancea, unde angajatii Casei dau cu subsemnatul la PNA pentru achizitii la preturi bizare, deturnari de fonduri si licitatii cu cantec. Mai departe. Ei bine, aici, in mod normal, dupa declaratia socanta a ministrilor Cinteza si Popescu, care afirmau senin ca nu are rost sa ne intrebam unde sunt banii din Sanatate cand toata lumea stie ca s-au dus pe pensii, si asta se intampla de doi ani cu voia... romanilor, Curtea de Conturi si Parchetul ar fi trebuit sa raspunda prezent si sa ceara lamuriri la Ministerul Finantelor. Aceasta deoarece mutarea acelor bani din cosul Sanatatii in cel al pensiilor se numeste, simplu de incadrat, deturnare de fonduri. Cazul deja capata valente penale, dar nimeni nu misca o hartie, preferand sa urmareasca meciul de pe tusa. Pentru ca nimeni nu intervine si se prefera medierea cordiala a unei infractiuni, sa nu ne mai ascundem dupa degete, prin infiintarea unor comisii si comitete de oameni cu idei.
Dar ce idei. Iata ca pana si datoria catre furnizorii de medicamente se poate transforma intr-o afacere profitabila. De aceasta data, bancara si la limita legalului. Asa ca, suntem informati, pentru acoperirea unei parti a datoriei, este vorba de 60 de milioane de euro, se va recurge la o rectificare bugetara. Pana aici totul este OK. Doar pana aici, caci incepe paranormalul financiar. Banii nu vor f